7 Aralık 2010 Salı

Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat

Kamu borçlarının yeniden yapılandırılması yasa taslağı, üniversite öğrencisiyken alınan harç ve öğrenim kredileri nedeniyle haciz kıskacındaki 1 milyon kişiye büyük kolaylık getiriyor.

Öğrenciliği sırasında Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan öğrenim kredisi kullanan ancak daha sonra bu borcunu ödemeyenlere ödeme fırsatı geliyor. 31 Temmuz 2010 tarihi itibariyle ödemedikleri 1 milyar 300 milyonluk borçlarına 200 milyon lira da gecikme zammı işleyen 1 milyon üniversite mezunu devletle barışabilecek.

200 MİLYON SİLİNECEK



Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü yetkilileri, borçluları yeniden yapılandırmadan yararlanmaya çağırdılar. Üst düzey bir yetkili, Yapılandırma sizin lehinize, çok büyük kolaylık sağlanıyor. Bu fırsatı kaçırmayın dedi.

Borçluların yeniden yapılandırmadan yararlanmaları durumunda gecikme zamları silinecek. Anapara borcu ise enflasyon oranında bugüne taşınarak güncellenecek.

Ancak borç peşi ödemenin yanı sıra 6 ila 18 taksitte de ödenebilecek. Taksitlerin ödeme süresi ise 2 ayda bir olacak. Böylece 6 taksite bölünen bir borcun ödeme süresi 1 yıl olacak. Ya da 18 aya bölünen borç aslında 36 ayda yani 3 yılda ödenmiş olacak.

NE KADAR FAİZ ÖDENECEK

Öğrenim kredisi borcunu 6 taksitte ödemek isteyenlerin alacak tutarı aylık 1.05 katsayısı ile çarpılacak. 9 taksitte ödemeler 1,07; 12 taksitler 1,10; 18 taksit isteyenlerin borcu ise 1,15 ile çarpılacak.

Aynı yetkili, Kurumun, geçen yıl çıkardığı ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuran ancak daha sonra borcunu ödemeyen 100 bin kişi olduğunu vurguladı. Yetkili, bu yapılandırmadan onların da yararlanabileceklerine dikkat çekerken, onları da bu fırsattan yararlanmaya ve borçlarını bu kez düzenli ödemeye çağırdı.

TAKSİTLER UZAYACAK

Katkı ve öğrenim kredileri, okulun normal bitim süresinden iki yıl sonra ödenmeye başlıyor. Borçlu, borcunu kredi aldığı sürenin yarısı kadar zamanda ve 3’er aylık taksitler halinde ödüyor. Ödenmeyen her ay içinse yüzde 1.4 oranında gecikme zammı ekleniyor.

Ancak Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu’nda değişiklik yapılıyor. Bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tasarı kabul edilirse, öğrenim kredisi alanlar, borçlarını kredi aldıkları süre boyunca ödeyebilecekler.

Mevcut kanuna göre, 4 yıllık lisans eğitimi boyunca kredi alan bir kişi, üniversiteyi bitirdikten sonra kredi borcunu 2 yılda geri ödemekle mükellef. Yeni tasarı kabul edilirse, 4 yıl kredi alan öğrenci, borcunu da 4 yılda geri ödeme imkanına kavuşacak. Ya da lisans üstü eğitimiyle birlikte 6 yıl kredi alan bir öğrenci borcunu 3 yılda geri ödemek yerine 6 yılda geri ödeyebilecek.

DÜZENLİ ÖDEYEN ÖDÜLLENDİRİLECEK

Kurum yetkilileri, kredi ödemesi devam edenler içinde sadece borcunu düzenli ödeyenlerin kalan taksit sürelerinin yeni yasaya uygun olarak uzatılacağını vurguladılar.

1 milyon üniversite öğrencisini haciz kıskacından kurtaracak olan Yeniden Yapılandırma yasa taslağının ise Bakanlar Kurulu’ndan geçerek, gelecek hafta Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

Aktifhaber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat hakkında, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat nedir, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat konusu, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat bilgisi, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat hakkında bilgi, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat isimli konu, Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat sayfa, görüntülenen konu Öğrenim Kredisi Borçlusuna Büyük Fırsat